kruideninfusies

Kruideninfusie

 

Regelmatig zie je in de recepten de kruideninfusie terug komen. Misschien is het dan niet altijd duidelijk wat ik hiermee bedoel.

 

Een infusie of aftreksel is onder de meesten gekend als een kruidenthee, al klopt deze term niet helemaal. Thee is een kruideninfuus getrokken van de theeplant. Thee is dus altijd een infuus, maar een infuus is niet altijd een thee.

 

Wat is een kruideninfusie dan wel en vooral hoe wordt het gemaakt?

Bij een kruideninfusie gieten we 150 ml warm (liefst niet kokend) water over de gekozen kruiden (3 gram gedroogde of 6 gram verse kruiden). Dek de tas of het kommetje af en laat het water gedurende 5 à 10 minuten trekken.

verwijder de kruiden uit het infuus.

 

Deze manier om een infuus te maken is geschikt voor tere plantendelen. Bij hardere plantendelen (wortels, schors, gedroogde bessen, ...) ga je iets anders te werk. We spreken dan niet meer van een infuus, maar van een decoct.

 

Breng de kruiden (3 gram) in het water en laat dit opkoken op het vuur in 150 ml water. Laat na het opkoken het decoct een 5 à 20-tal minuten pruttelen. Tot slot laat je het decoct 5 à 10 minuten afgedekt verder trekken.

 

Waarvoor worden kruideninfusies en decocts gebruikt?

Los van het feit dat ze heerlijk zijn om te drinken en dat ze hierbij een lichte werking hebben op onze gezondheid, worden ze ook aangewend in baden en bij kompressen, omslagen en cosmetische bereidingen.

 

Bij de cosmetische bereidingen kunnen ze om 3 verschillende redenen toegepast worden. Eerst en vooral omwille van de werking op de huid, ten tweede als natuurlijk kleurmiddel van de bereidingen en tot slot als licht parfum van de bereiding.

 

Volgende kruiden kunnen toegepast worden als kleurmiddel:

- goudsbloem of Calendula officinalis L.: oranje kleur.

- Hibiscus sabdariffa L.: rode kleur

- Curcuma: geel-oranje kleur

- rode biet of Beta vulgaris L.: rode kleur

- kaasjeskruid of Malva sylvestris L.: paarse kleur

- duindoorn of Hippophae rhamnoides L. : oranje kleur

- gerstpoeder: groene kleur

- olijfbladpoeder Olea europaea L.: groene kleur

 

Enkele huidkruiden:

- goudsbloem: ontstekingsremmend en wondhelend.

- driekleurig viooltje: geschikt bij huidaandoeningen allerlei. Heeft uitwendig een goede werking, maar inwendig een nog veel krachtiger werking. Een kruid dat zeer vaak wordt toegepast bij een probleemhuid, zoals acné, eczeem,... .

- kamille: zeer geschikt bij huidontstekingen, werkt verzachtend op de huid. Dit kruid wordt heel vaak gebruikt in babyproducten.

- smalle weegbree: bacteriedodend en ontstekingremmend.

- sint-janskruid: zeer geschikt bij brandwonden en huidirritaties, maar helaas ook fototoxisch, dus bij gebruik nooit de huid blootstellen aan de zon. Anders kunnen huidirritaties optreden (vandaar ook minder geschikt in een dagcrème).